fbpx

Zdravstveno zavarovanje preko partnerja – Kakšni so pogoji?

Kadar ne izpolnjujete pogojev, da bi bili samostojno zavarovani in imate v Sloveniji prijavljeno bivališče, potem si lahko uredite zdravstveno zavarovanje preko partnerja.

To pomeni, da ste v primeru, ko ostane brez službe, obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski član, dopolnilno zavarovanje pa si morate plačevati sami.

Pogoji za prijavo v zdravstveno zavarovanje preko partnerja

Do zdravstvenega zavarovanja preko partnerja ste upravičeni, če ne izpolnjujete pogojev, da ste samostojno zavarovani in imate v Sloveniji prijavljeno bivališče. Vaš partner pa mora imeti prav tako status zavarovanca za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Za prijavo v zavarovanje pa obstajajo tudi drugi pogoji:

  • med zakoncema in partnerjema iz sklenjene partnerske zveze mora obstajati zakonska oziroma partnerska zveza;
  • med zunajzakonskima partnerjema in partnerjema iz nesklenjene partnerske zveze mora obstajati vsaj dve leti zunajzakonska oziroma nesklenjena partnerska zveza; v primeru skupnega otroka je ta zveza lahko tudi krajša;
  • razvezana zakonca in razvezana partnerja z veljavno sodno odločbo o razvezi, po kateri mora razvezanemu zakoncu oziroma partnerju plačevati preživnino.

Primer zavarovanja preko partnerja

S svojim zunajzakonskim parterjem živite skupaj že 5 let in ste ostali brez službe. S tem vam delodajalec ne plačuje več prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da si ga morate urediti sami.

V tem primeru si lahko uredite obvezno zdravstveno zavarovanje preko vašega zunajzakonskega partnerja, ki je redno zaposlen. 

Tako ste preko njega zavarovani kot družinski član, dopolnilno zavarovanje pa plačujete še naprej tako kot ste ga do sedaj.

Če za plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nimate dovolj prihodkov, lahko na CSD oddate vlogo za uveljavitev pravice do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev iz državnega proračuna.

Potrebujete pomoč?

Za kakršnakoli vprašanja nas lahko vprašate preko klepeta desno spodaj, nam pišete na email naslov: info@dopolnilno-zavarovanje.si ali nas pokličete na sledečo telefonsko številko.

potrebujete pomoč?
Dopolnilno zavarovanje - telefonska številka

Spremljajte nas na Facebook-u!

Vprašajte nas

Posredujte nam vprašanja in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali.

Vprašajte nas