fbpx

Kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je prostovoljno zdravstveno zavarovanje, ki krije razliko med polno ceno zdravstvenih storitev in zavarovalnim kritje iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovanje ni obvezno, je pa nujno, če se želite izogniti plačevanju zdravstvenih storitev.

Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje in kdo ga plačuje?

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji sestavljata obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. In kot že ime pove, dopolnilno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje. 

Ker so stroški zdravstvenih storitev zelo visoki, jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti. Razliko do polne cene krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Višina doplačil je zelo različna, od 5 % pa vse tja do 90 %. V povprečju pa obvezno zdravstveno zavarovanje krije 70 % stroškov zdravstvenih storitev, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa preostalih 30 %.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje morajo zavarovanci plačevati sami. Zavezanci zanj so vsi državljani Republike Slovenije, ki imajo veljavno obvezno zdravstveno zavarovanje, so zaposleni ali so izgubili status dijaka in študenta.

Sorodna vsebina: Nadstandardno zdravstveno zavarovanje

Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in premija

Medtem ko za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi vaš delodajalec in vam plačuje prispevke, pa morate za dopolnilno zavarovanje poskrbeti sami. Sklenete ga lahko šele po tem, ko ste prijavljeni v sistem zdravstvenega zavarovanja. Torej je obvezno zdravstveno zavarovanje pogoj, da lahko sploh sklenete dopolnilno zavarovanje.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice, in sicer Vzajemna, Triglav in Generali. Odločitev o zavarovalnici je prepuščena vsakemu posamezniku posebej. Ker je storitev pri vseh treh zavarovalnicah identična, v največji meri na izbiro vpliva višina premije in ugodnosti.

Višina premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri vseh treh zavarovalnicah identična. Lahko pa zavarovalnice svojim zavarovancem ponudijo največ do 3 % zakonsko določenega popusta ali ugodnosti v kakšni drugi obliki. 

 

Kratek opis ponudbe dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji in višina mesečnih premij

Zavarovalnica Višina mesečne premije Ugodnosti
Triglav 35,55 EUR Popust za fitnes, wellness darilni bon, ugodnosti programa Triglav komplet 
Vzajemna 35,67 EUR Majica Varuh zdravja, dobroimetje za nova zavarovanja Vzajemne, popust na zavarovanja za tujino, cenejša zavarovanja za vso družino, ugodnosti za šport in zdravje, brezplačna spletna telovadnica, brezplačni dogodki in svetovanje
Generali 35,33 EUR Brezplačna včlanitev v Generali klub, ki prinaša številne popuste, brezplačna Asistenca zdravja, popust pri drugih vrstah zavarovanj

Potrebujete pomoč?

Za kakršnakoli vprašanja nas lahko vprašate preko klepeta desno spodaj, nam pišete na email naslov: info@dopolnilno-zavarovanje.si ali nas pokličete na sledečo telefonsko številko.

potrebujete pomoč?
Dopolnilno zavarovanje - telefonska številka

Spremljajte nas na Facebook-u!

Vprašajte nas

Posredujte nam vprašanja in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali.

Vprašajte nas