fbpx

Kdaj začne veljati dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da imate natanko en mesec časa za ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, po tem ko se prvič redno zaposlite ali izgubite status dijaka in študenta. Začetek zavarovanja je odvisen predvsem od tega, ali ste ga sklenili pravočasno ali ne.

Kaj je čakalna doba? Zakaj je potrebna?

Čakalna doba je trimesečno obdobje, ko zavarovanec plačuje premijo, vendar v tem času nima zavarovalnega kritja. Torej, če imete v tem času nesrečo, ki zahteva zdravljenje ali zgolj obisk zdravnika, potem boste morali razliko stroškov do polne cene plačati sami.

Po preteku treh mesecev ne dobite povrnjenih nobenih stroškov zdravstvenih storitev, ki so v tem času nastali. Zavarovalnica vam krije stroške zdravstvenih storitev šele po preteku treh mesecev.

Čakalna doba treh mesecev je bila določena s sprejetjem Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Z njo je zakonodajalec želel vzpostaviti plačilno disciplino in se izogniti možnosti kolapsa v zdravstvenem sistemu.

Če čakalne dobe ne bi bilo, bi zavezanci sklepali dopolnilno zavarovanje šele ob bolezni ali nesreči, po koncu zdravljenja pa bi premijo enostavno prenehali plačevati. Z uvedbo trimesečne čakalne se je zakonodajalec temu izognil, saj lahko zdravstveni sistem deluje le, če vsi zavarovanci ves čas plačujejo premijo.

Dopolnilno zavarovanje brez čakalne dobe

Pravočasno pomeni, da ste dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenili v roku enega meseca od dneva prve redne zaposlitve ali izgube statusa dijaka ali študenta. V tem primeru vam zavarovanje začne veljati takoj. Torej, če ste ga sklenili tekočega dne do 00:00, potem vam začne veljati še istega dne.

Dopolnilno zavarovanje brez čakalne dobe velja tudi v situacijah, ko ste dopolnilno zavarovanje pri eni od zavarovalnic prekinili in ste ga v roku enega meseca zopet sklenili, vendar pri drugi zavarovalnici.

Dopolnilno zavarovanje s čakalno dobo

Če ste dopolnilno zavarovanje sklenili šele čez 32 dni ali več, potem to pomeni, da sklenitev zavarovanja ni bila pravočasna. V tem primeru padete v trimesečno čakalno dobo, kar pomeni, da vam zavarovanje začne veljati šele čez 3 mesece.

Primer: Prvič ste se zaposlili 1.9.2022 in s tem ste postali zavezanec za plačilo zdravstvenih storitev. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ste sklenili 3.10.2022, kar pomeni da je od vašega prvega dne zaposlitve minilo več kot 31 dni. Ker ste zamudili enomesečni rok, ste padli v trimesečno čakalno dobo.

Pozor! V trimesečno čakalno dobo padete tudi, ko menjate zavarovalnico in je od prekinitve do sklenitve novega zavarovanja preteklo več kot 31 dni.

Potrebujete pomoč?

Za kakršnakoli vprašanja nas lahko vprašate preko klepeta desno spodaj, nam pišete na email naslov: info@dopolnilno-zavarovanje.si ali nas pokličete na sledečo telefonsko številko.

potrebujete pomoč?
Dopolnilno zavarovanje - telefonska številka

Spremljajte nas na Facebook-u!

Vprašajte nas

Posredujte nam vprašanja in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali.

Vprašajte nas