fbpx

Cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

dopoCena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je odvisna od osnovne premije in pribitka na premijo. Osnovna premija je cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja brez doplačila, pri čemer lahko zavarovalnice svojim zavarovancem ponudijo le zakonsko določen 3 % popust. 

Cena dopolnilnega zavarovanja se torej med posameznimi zavarovalnicami bistveno ne razlikuje:

Zavarovalnica Vzajemna 35,67 EUR

Zavarovalnica Triglav 35,55 EUR

Zavarovalnica Generali 34,50 EUR

Cena dopolnilnega zavarovanja, ki je zgoraj navedena, je mišljena za vse zavarovance, ki dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenejo v zakonsko določenem roku – to je 365 dni od dneva, ko zanj postanejo zavezanec.

Pribitek na premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Za vsako polno leto, ko ste zavezanec za dopolnilno zavarovanje pa le tega ni plačujete, vam morajo zavarovalnice po zakonu obračunati 3 % pribitek na premijo.

Le ta je lahko najmanj 3 % in ne more biti višji od 80 %. Pribitek na premijo vam obračunajo ob sklenitvi zavarovanja in ga morate plačevati permanentno. 

Primer izračuna zneska dopolnilnega zavarovanja

Natančen znesek dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je torej odvisen od osnovne premije in pribitka na premijo:

PRIMER 1: Tone Novak je zaposlen 13 let in do sedaj ni plačeval dopolnilnega zavarovanja. Po 13-ih letih se je odločil, da se bo vključil v sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, torej bo za vsako leto, ko ga ni plačeval imel za 3 % višjo premijo. Njegova premija bo torej višja za 39 %.

Izračun: 35,67 EUR (Vzajemna) + 39 % x 35,67 = 49,58 EUR

 

PRIMER 2: Ana Jarc se le približno spomni, da je 2 leti plačevala premijo dopolnilnega zavarovanja, nato pa 2 leti ne. Po tem je zavarovanje plačevala zopet 2 leti in 3 leta ne. Ob podpisu pristopnice v dopolnilno zdravstveno zavarovanje je zavarovalnica ugotovila, da Ana ni plačevala zavarovanja 1.700 dni. Če to delimo s 365 dni, dobimo 4,657 let. Njena premija bo torej višja za 12 %.

Izračun: 35,67 EUR (Vzajemna) + 32 % x 35,67 = 39,95 EUR

 

PRIMER 3: Janez Bitenc je že 30 let zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar ga ni plačeval. Njegova mesečna premija bi bila v tem primeru višja za 90 % (30 x 3 %). Ker je pribitek na premijo lahko največ 80 %, bo njegova premija višja za 80 %.

Izračun: 35,67 EUR (Vzajemna) + 80 % x 35,67 = 64,21 EUR

 

Razlike med cenami dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri različnih zavarovalnicah

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se med posameznimi zavarovalnicami bistveno ne razlikujejo. Največja razlika med zavarovanci nastane zaradi različnega pribitka na premijo, ki ga morajo plačevati za obdobje, v katerem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niso plačevali.

Sorodna vsebina: Najcenejše dopolnilno dodatno zavarovanje

Potrebujete pomoč?

Za kakršnakoli vprašanja nas lahko vprašate preko klepeta desno spodaj, nam pišete na email naslov: info@dopolnilno-zavarovanje.si ali nas pokličete na sledečo telefonsko številko.

potrebujete pomoč?
Dopolnilno zavarovanje - telefonska številka

Spremljajte nas na Facebook-u!

Vprašajte nas

Posredujte nam vprašanja in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali.

Vprašajte nas